Мастните киселини омега-3 „изключват“ определени гени на бактерията Listeria monocytogenes, която предизвиква листериоза и така предотвратява хранителната инфекция, установили учени от Университета в Южна Дания.

Листериозата е бактериална инфекция, която се причинява от Грам положителни подвижни бактерии – Listeria monocytogenes. Заболяването е много рядко и се появява предимно при новородени, възрастни хора и такива с имунен дефицит.

Омега-3 мастните киселини обаче не убиват бактерията, той като Listeria monocytogenes става устойчива при заплаха от смърт, уточняват датските учени.

Учените подложили бактерията Listeria monocytogenes на въздействието на различни концентрации омега-3 мастни киселини. Половин час след въвеждането киселината започвала да влияе на бактерията. Мастните киселини „изключвали“ гена в бактерията, отговарящ за способността й да предизвиква инфекция.

Датските учени се надяват откритието им да доведе до разработването на нови методи за лечение на листериоза. Вероятно е, омега-3 мастните киселини да се борят не само с Listeria monocytogenes, но и с други устойчиви към антибиотиците бактерии, смятат учените.

Омега-3 мастните киселини се съдържат в орехите, зехтина, авокадото и сьомгата, напомнят те.