Мнозина са забелязали, че поради носенето на маски лицето в областта на устните и носа става по-влажно. Това не бива да ви притеснява, защото изследванията показват, че тази влага играе положителна роля в защитата срещу COVID-19, твърдят американски учени.

Стотици милиони хора на нашата планета носят маски всеки ден. Ако носите медицинска маска в студено време, тогава под нея бързо се образува висока влажност поради топлия дъх. Учени от Националния институт по диабет, храносмилателни и бъбречни заболявания към Националния здравен институт на САЩ доказаха, че тази влага намалява разпространението на коронавирус, овлажнява дихателните пътища и укрепва имунната система.

Изследването им, публикувано в Biophysical Journal, показва, че повишените нива на влажност във въздуха, който дишаме, са свързани с по-ниски нива на тежест на COVID-19. Американските учени доказали, че така наречената хидратация или овлажняване на дихателните пътища, намалява тежестта на коронавируса.

Освен това е доказано, че високите нива на влажност намаляват тежестта на грипа чрез подобен механизъм. Поради влажността разпространението на вируса в белите дробове е ограничено, което е следствие от така наречения мукоцилиарен клирънс. Това е защитен механизъм, който премахва слузта и потенциално вредните частици от белите дробове.