Хората трябва да продължат да следват всички мерки за социално дистанциране и да носят маски дори след като са ваксинирани срещу коронавируса. Такава препоръка се съдържа в писмо, изпратено до правителството на Обединеното кралство от експерти от научно-консултативния център SAGE. Те смятат, че властите трябва да информират жителите на Албиона за необходимостта да се спазват определени правила дори след ваксинации. Защото докато хората, които получават ваксината, могат да очакват да бъдат защитени от тежко заболяване след две до три седмици, те все още могат да разпространяват коронавируса.

А докато не се постигне висок процент на ваксинация в страната и особено сред изложените на риск, социалното дистанциране трябва да продължи да се спазва, настояват учените. Според тях някои хора, които са получили ваксината, впоследствие ще демонстрират несериозно поведение и поради това по-нататъшните огнища на болестта са реални, изключително опасни за тези, които все още не са имали възможност да преминат през ваксинацията.

Великобритания провежда мащабна кампания за ваксинация и планира да инжектира поне 15 милиона души до края на февруари. Сега страната е изправена пред мощна втора вълна, причинена от мутирал щам на коронавирус, поради което се регистрират нови рекорди на заболеваемост и смъртност. Така всеки ден, според официалната статистика, над 50 хиляди души във Великобритания се разболяват от коронавирус, а броят на смъртните случаи на ден надхвърля 1300, пише The Daily Mail.