На какво ли не са готови жените, за да увеличат чара и красотата си! Дори и на реален риск за здравето. Но маска от птичи изпражнения вече надхвърля всяка граница!

Въпреки това тъкмо такава услуга предлага бляскавият американски салон за красота Shizuka New York Day Spa, която се извършва от квалифицирани дерматолози. Услугата се нарича „Грижа за лицето на гейшата“ и струва само…180 долара.

Изпражненията се дезинфекцират в ултравиолетов стерилизатор, след което се смесват с оризови трици, които ексфолират и отпускат кожата. Процедурата започва с релаксиращ масаж на лицето, след което се използва маската и накрая се нанася плътен слой слънцезащитен крем.

Според исторически данни въпросната техника се е появила още в древна Япония като начин да успокои кожата след прилагането на агресивния живачен макияж, които обикновено използвали актьорите от традиционните театри гейшаса и кабуки.

Навремето живакът се е използвал и в козметиката за изработването на така наречените помади за избелване. Днес неговото опасно въздействие е известно на всички – металът не само е отровен, но може да причини и сериозни увреждания на кожата. Затова и актьорите търсели средства и начини за детоксикация на кожата. И се спрели на този необичайно неприятен вариант.

Много поколения след това станало ясно, че въпросният подход е полезен на кожата. Особената диета на птиците обогатява техните изпражнения с пикочна киселина и с аминокиселината гуанин, обяснява д-р Джошуа Цейхнер от Дерматологичната клиника в Ню Йорк. Гуанинът се смята за ценен компонент, придаващ блясък на кожата, а уреята – известен овлажнител, заради което ѝ качество традиционно го използват в овлажняващите кремове.