С нарастването на пандемията на COVID-19 носенето на маска на обществени места предпазвахот заразата, но хората често отказват да го направят, позовавайки се на дискомфорт. А ако сте с очила, тогава ви се гарантира още по-голямо неудобство - комбинацията от маска и очила води до запотяване на стъклата. На повърхността на очилата се отлага слой влага поради потока издишан топъл въздух, който е насочен нагоре от маска, която не прилепва плътно към лицето.

Уесли Уилсън, имунолог-онколог от Пенсилвания, е запознат с този проблем от първа ръка, защото лекарите трябва да носят хирургическа маска и предпазни очила, докато са на работа. Уилсън споделя с читателите на списание Discover няколко съвета за поддържане на зрителната острота, докато носи маска и очила.

Пластир или скоч

Лекарите, които трябва да бъдат дълго време с маската, плътно залепват горната й част към лицето с медицински пластир, така че издишаният въздух да не отива към стъклата на очилата. Но за обикновените хора, които често свалят и слагат маската отново, е достатъчно да имат под ръка ролка пластир или скоч и ножици. След като поставите маската, залепете горните ръбове на маската към бузите си с две тънки ленти скоч.

Главното е „мостътпрез моста на носа

Колкото по-плътно прилепва маската към лицето, толкова по-малко замъгляване ще имат очилата, така че дайте предпочитание на хирургични маски или респиратори N95, които имат така наречения „мост“ през моста на носа - гъвкава метална или пластмасова арка, която позволява на маската да следва по-точно контурите на лицето.

Очилата – върху маската

Друг малък трик също може да помогне за предотвратяване на замъгляването на очилата. Просто първо сложете маската на носа си и едва след това сложете очилата си, така че да притискат онези части от маската, които преминават по бузите към очите.

Предварителна обработка на очила

Има готови спрейове, които предотвратяват замъгляването, но можете и сами да си направите разтвор от крем за бръснене или течен сапун. Просто изстискайте малко крем или течен сапун върху стъклата, покрийте добре цялата повърхност и след това изплакнете с вода. В резултат стъклата ще бъдат покрити с вещество, което ще им попречи да се замъгляват.