Високият прием на манган е свързан с по-нисък риск от диабет тип 2 сред жените в менопауза, сочат резултати от проучване на американски учени, публикувано в списанието Diabetes Care.

Юнг Хо Гонг от университета Браун в Провиденс и колегите му оценили връзката между приема на манган и риска от диабет тип 2 при повече от 84 000 жени в менопауза, които не са диагностицирани. Резултатите били потвърдени в извадка от 62 хиляди жени, участващи в друго клинично проучване.

Учените открили, че участничките, които консумират повече манган, имат по-нисък коефициент на риск в сравнение с останалите.

Яденето на богати на манган хранителни групи може да бъде потенциална профилактика на диабет тип 2 при жени в менопауза, пишат авторите.

Манганът е важен и за правилното функциониране на всички ензими и хранителни вещества. Той е помага за здравината на костите ни и заздравяването на раните, облекчава симптомите на предменструалния синдром, предпазва от анемия и артрит. При хората, страдащи от епилепсия, манганът може да повлияе позитивно върху гърчовете, а в някои случаи дори да ги намали.

Неговият дефицит в организма не е голям, затова не бива да се прибягва до допълнително набавяне с добавки. Достатъчно е на наблегнете на храната, богата на този елемент.

Мидите са сред най-богатите на манган храни. Само в 100 грама се съдържат почти 300 процента от препоръчителната дневна доза, или 6,8 грама манган.

Сиренето тофу е от растителен произход, 100 грама от него съдържат 50 процента от мангана, който ни е нужен за деня.

Сладките картофи. В 100 грама има 1 мг манган, което е малко над 40 процента от нужното ни количество.

Грахът също е богат на манган.

Кедровите ядки съдържат рекордно количество от този минерал - в 100 грама има 9 грама манган.

Лешниците, лененото семе и пеканите също съдържат немалко голичество от този елемент.

Кафявият ориз, който е по-богат на фибри и с по-нисък гликемичен индекс от белия, е наситен и с манган. В 100 грама кафяв ориз се съдържа половината от нужната дневна доза манган. Близки до него по съдържание на манган са овесените ядки или киноата.

Варивата, като лещата и белият боб съдържат почти 50% от мангана, нужен на тялото ни за един ден.

Манган има още и в къдравото зеле, малините, ананаса, марулите, спанака, ряпата, краставиците, морковите, тиквичките, чесъна, гроздето, ягодите, бананите, смокините, кивито, ягодите, овеса. От подправките най-богати на манган са канелата, мащерката, ментата и куркумата. Немалко количество от елемента има и в чая и кафето.