Такива са данните от изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло, които анализирали данни от анкети в 54 страни. Учените изяснили, че ако хората седят по-малко от три часа дневно, продължителността на живота им се увеличава средно с 0,2 години, пише NDTV.

Времето, прекарано седейки, повишава съществено риска от преждевременна смърт, предупреждават специалистите и съветват да бъдем активни. Заради заседнал начин на живот по света ежегодно умират 433 000 души, което е 3,8% от всички смъртни случаи. Малкоподвижният начин на живот влияе най-силно на хората в държавите по западната част от Тихия океан. След тях се нареждат жителите на Европа, от Източното Средиземноморие, Америка и Източна Азия.

Бразилските учени смятат, че физическите упражнения с умерена или висока интензивност не са достатъчни, за да предотвратят негативните последствия от седящия начин на живот. Но ако намалите времето, прекарано седейки в офиса или просто пред компютъра само с 10% или с 30 минути дневно, може да намалите риска от преждевременна смърт.

А съществените изменения – с 50% или 2 часа дневно, ще намалят броя на смъртните случаи с три пъти!