Македония разрешиха употребата на марихуана за целите на фармацията. Разрешените медикаменти, съдържащи минимално количество тетрахидроканабинол – основното психоактивно вещество в канабиса, задължително трябва да бъдат предписани от лекар, обясни Мария Дарковска – Серафимовска, изпълнителен директор на Агенцията за лекарствените продукти и медицинските изделия, цитирана от Medical News.

Това ще помогне на голям брой македонски граждани, които се борят с тежки заболявания и имат нужда от лечение на основата на природни продукти, допълва тя.

Законът, регламентиращ употребата на медицинска марихуана в Македония, бе приет от парламента през май след месеци дебати.

Общо 13 от 28-те страни членки на Европейския съюз са узаконили продукти на канабисова основа – Австрия, Великобритания, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Хърватия.

У нас преди месец парламентът не прие предложение на депутат за легализирането на канабиса за целите на фармацията. Идеята бе да се позволи използването на спрейове и масло, съдържащи канабис за медицински цели за облекчаване на болката при определени заболявания.