Ново изследване на китайски учени доказа, че месото на сьомгата може да бъде ефективно естествено средство за нормализиране на кръвното налягане.

Постоянно високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е предвестник на сериозни здравословни проблеми, включително инфаркти и инсулти. В същото време някои промени в диетата могат да помогнат за намаляване на нивата на кръвното налягане до безопасни нива. По-специално, храните, богати на калий, са известни със способността си да понижават кръвното налягане.

След анализ на повече от 70 изследвания, учените установили, че такова е месото от тлъсти рибни филета, богати на омега-3 мастни киселини.

Ежедневният прием на три грама омега-3 мастни киселини може да намали показанията за високо кръвно налягане за 10 седмици. За да получите тази порция омега-3, трябва да ядете около 120 грама сьомга дневно, поясняват учените.

При липса на сьомга могат да помогнат други мазни риби като скумрия, херинга, пъстърва, сардина и риба тон.

Омега-3 мастните киселини са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Изследователите анализирали как точно тези киселини влияят на тялото на пациенти с хипертония. Участниците в проекта са консумирали различни количества мастни киселини за около 10 седмици.

Резултатите показали, че хората, които са получавали два до три грама омега-3 мастни киселини DHA и EPA, имат понижаващ кръвното налягане ефект. Средното намаление било два милиметра живак както на систолното, така и на диастолното налягане.

Омега-3 мастните киселини имат способността да отпускат и регулират свиването на артериалната стена, което подобрява естествения контрол на кръвното налягане и предотвратява сърдечните проблеми, според водещия автор на изследването д-р Хсинджи Ли.