Редовната употреба на люти чушки намалява риска от смърт от всички заболявания, сочи изследване на американски учени от Върмонтския университет, публикувано в авторитетното научно списание PloS ONE.

Подправката все още остава слабо проучен компонент на храната, въпреки че непрекъснато се пише за това как подобрява метаболизма, отстранява окислителното действие на свободните радикали, бори микробите и възпалението и дори раковите клетки.

Учените от Върмонтския университет анализирали данните от мащабно изследване на National Health and Nutritional Examination Survey, в което 16 хиляди души отговаряли на въпроси за честотата на употреба на различни хранителни продукти. За да разгадаят влиянието на червените чушки върху здравето и продължителността на живота, учените разделили участниците на две групи – тези, които похапвали люти чушки поне веднъж месечно и другите, които въобще не ги ползвали. За 6 години наблюдение – (от 1988 до 1994 година) умрели 5000 души: 33,6% от тези, които не употребявали люти чушки и 21,6% от поклонниците на тази подправка.

Изследването не посочва причинно-следствената връзка между употребата на люти чушки и намалената смъртност, но тази статистическа зависимост внушава оптимизъм. Припомняме, че в медицината използват лютите чушки като средство за облекчаване симптомите на радикулит, невралгии, подагра и лумбаго, а настойката от зеленчука подобрява апетита и храносмилането.