Знаем, че лютите чушки и другите остри подправки помагат да изгарянето на мазнини. Благодарение на капсаицина, на който са богати, чушките помагат на хората да ограничат апетита съм солените храни. На свой ред това намалява риска от поява на сърдечно-съдови проблеми. Откритието е на китайски учени от Третия военномедицински университет.

Учените анализирали данни за около 600 доброволци, които известно време трябвало да се хранят с много лютива храна. Изследването показало, че доброволците започнали да ядат по-малко сол, вследствие на което систоличното им кръвно налягане се понижило с 8 милиметра от живачния стълб, а диастоличното – съответно с 5 милиметра.

Острата храна притъпява вкуса към солта, коментират учените. В мозъка центровете за острото и соленото са разположени един до друг и частично се препокриват. При активация на центъра за острия вкус клетките, разпознаващи соления вкус също се включват. Затова и храната започва да ни се струва по-солена, отколкото всъщност е, обясняват китайските учени.

Китайската кухня е една от най-острите в света и засега не е ясно как такава диета ще се отрази на хората от Европа и Америка, коментира Чжимин Чжу от изследователския екип. Учените планират допълнителни изследвания, които да дадат отговор на този въпрос.