Известно е отдавна, че спортуването намалява симптомите на депресия и помага да преборим стреса. Сега вече стана ясно, че не е задължително да посещавате спортната зала, за да повдигнете настроението. Достатъчно е просто да се движите повече.

Рецептата за добро настроение открили учените от Блумбъргското училище по здравеопазване към Университета Джон Хопкинс. Първоначалната цел на американските учени била да изяснят как си влияят взаимно важни фактори, като настроението, нивото на енергия и часовете сън в денонощието.

В изследването участвали 242 души на възраст от 15 до 84 години, 54 от които били с диагноза биполярно разстройство. В продължение на две седмици участниците носили специални тракери, проследяващи движенията, като същевременно няколко пъти дневно записвали в дневник субективните оценки за своето емоционално състояние и нивото на енергия.

Резултатите показали, че колкото по-активно човек се движи от сутринта, толкова по-щастлив и енергичен се чувства през целия ден. Тази тенденция била особено изразена в групата пациенти с биполярно разстройство. Любопитна подробност е тази, че след „подвижния“ ден участниците се наспивали за по-кратко време и – обратното, след прекалено „обилен“ сън те се движели по-малко през деня.

Това е първото комплексно изследване от този род. Неотдавна системите, регулиращи съня, двигателната активност и настроението, се изучаваха независимо една от друга. Ние демонстрирахме важността от изучаването на тези системи съвместно, коментират авторите.