Само 3-4 години с нарушен режим на съня могат да доведат до загуба на паметта и концентрацията, предупреждават експертите. Проблемите със съня повишават риска от умствени изменения до 50%, което е равностойно на пет години!

Тук ключова роля играе качеството на съня, а не неговата продължителност, подчертава д-р Тери Блеквил от Изследователския институт в Калифорния Пасифик.

В изследването на калифорнийските учени участвали 2820 души на средна възраст 76 години. Учените проследявали режима на сън при всеки участник в продължение на 5 нощи. След това тествали и способността им да планират, да вземат решения, да откриват и поправят грешки, както и абстрактното им мислене.

Специалистите смятат, че преди да се направят окончателните изводи е необходимо по-продължително наблюдение. Въпреки това на този етап те еднозначно потвърждават, че здравият сън е важен елемент на здравословния начин на живот.

По същото време учени от университета в Упсала установили, че само една безсънна нощ предизвиква изменения в мозъка, които по ефект са сравними с травма на главата. При недостиг на сън се повишава нивото на маркерите за увреждане на мозъка. По време на сън мозъкът обикновено се прочиства от токсични съединения. А в отговор на неочакваното натрупване на съединения се повишава и нивото на биомаркерите.