Точно като изблиците и потоците в природата, тялото следва вътрешния часовник, за да поддържа правилен баланс, яснота на ума и добро здраве. Този часовник се нарича циркаден ритъм - биологичният механизъм, който контролира цикъла ви сън-събуждане. Според проучване в Nature Communications, калият е ключът към регулирането на циркадните ритми в човешките червени кръвни клетки.

Калият е един от седемте основни жизненоважни за здравето макронутриенти. Счита се за електролит, който провежда електрически импулси в тялото. Калият участва във важни функции на тялото, включително регулирането на кръвното налягане, храносмилането, сърдечната честота, баланса на телесното pH и нервните импулси, пише изданието Food News.

Променяйки нивата на калий в клетките с помощта на химикали, изследователите включили и изключили естествения биологичен часовник. По-ниските нива увеличавали „дневния“ период на клетката.

Това вълнуващо откритие ни дава уникална възможност да разберем физиологията на мембраните на червените кръвни клетки, където транспортът на йони явно има особено значение. Изучаване на циркадните ритми в червените кръвни клетки ще помогне да разберем защо сърдечните пристъпи се появяват по-често сутрин. Ще се задълбочим в това в бъдещите изследвания, казва водещият изследовател Фатима Лабид.

Изводът от изследването е, че трябва да намерите баланс в нивото на калий, за да поддържате здравословен циркаден ритъм и да настроите биологичния се часовник, казват експертите, според които при здрави хора адекватният прием на калий е около 4700 mg.

Най-добрите източници на калий са бананите, спанакът, авокадото, сушените кайсии и сьомгата.