Какво трябва да знаем, когато се двоумим между лимона и лайма. Лимоните и лаймите предлагат подобни хранителни вещества за нашето тяло. Лимоните съдържат малко повече витамини и минерали, но тази малка разлика няма съществен ефект. Изборът между лайм и лимон трябва да се основава на личните вкусови предпочитания. Защото каквото и да изберете, получавате сериозни ползи за здравето.

Киселинност

Два плода имат подобно съдържание на лимонена киселина:

Лимоновият сок - 48 г лимонена киселина на литър;

Сокът от лайм - 45,8 г лимонена киселина на литър.

Ползите за здравето на лимоните и лаймите

И лимоните, и лаймите са богати на антиоксиданти, флавоноиди и витамин С.

Съдържат антиоксиданти

Антиоксидантите в тези цитрусови плодове помагат да се предотврати увреждането на клетките, които могат да причинят хронични заболявания като рак и диабет. Смята се, че антиоксидантите могат да помогнат да се предотврати развитието на тези заболявания.

Съдържат флавоноиди

Лимоните и лаймите съдържат флавоноиди. Тези фитохимикали могат да бъдат полезни при сърдечни и метаболитни заболявания.

Засега проучванията за флавоноидите са в начален стадий, но учените смятат, че първоначалните резултати са много обнадеждаващи. Данните, получени върху животни и клетки показват, че флавоноидите имат противоракови, невропротективни, противовъзпалителни и антидиабетни свойства, пише Helht News.

Богати са на витамин С

Витамин С е важен антиоксидант, който защитава нашите клетки от увреждане. Той играе роля в производството на колаген, вещество, необходимо за заздравяване на рани, поддържане на плътността на хрущяла и кожата. Витамин С помага още на тялото да абсорбира желязо от храната и укрепва имунната система.