Болки в корема, подуване, гадене, повръщане, диария или запек. Кой не се е сблъсквал с тези проблеми през лятото? Най-лошото обаче е, когато ни връхлетят по време на почивката и изпортят отпускарските ни дни.

На какво се дължи всичко това?

Честотата на заболявания на стомашно-чревния тракт се обясняват с много причини – разпространение на възбудители на чревни инфекции, слаба физическа активност, неблагоприятни екологични условия, които непосредствено влияят на качеството на храните, нерационално хранене и други диетични „изцепки“.

На фона на стресовете, пиенето на лекарства, органичните заболявания и други изпитания, като смяна на хранителния режим, купони или пости, симптомите на диспепсия се обострят и човек търси бързо решение на проблема в аптеката.

Метеоризмът, запекът или диарията, киселините и подутият живот – всички тези симптоми може да не се лекуват поотделно. За отстраняването на това универсално състояние трябва да потърсим универсално решение, съветват специалистите.

Но е важно да знаем, че появата на такъв комплекс от симптоми може да е противоречива. Киселините и диарията например могат да се сменят с метеоризъм и запек. Затова не бива да разрешавате проблема с храносмилането с лекарства. По-разумно е да коригирате хранителния си режим, да нормализирате диетата, да повишите употребата на фибри и да живеете по-активно.