Има доста прост начин за понижаване на кръвното налягане и избягване на хипертония и това е да се пие чай, особено зелен. Това каза известният общопрактикуващ лекар и диетолог Сара Брюер от Великобритания.

Високото кръвно налягане, свързано с развитието на хипертония, създава допълнителна тежест за кръвоносните съдове и жизненоважните органи. Това състояние може да провокира някои фатални усложнения, включително инсулти и сърдечни пристъпи.

Британски лекар препоръчва прост начин за понижаване на кръвното налягане и избягване на хипертонията - пийте чай редовно. Според експерта повече от 30 процента от сухата маса на чаените листа са мощни флавоноидни антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху кръвното, лепкавостта на кръвта и холестерола.

Компонентите на чая намаляват плътността на кръвта и общото кръвно налягане. Пиенето на чаша зелен чай редовно може да намали риска от високо кръвно налягане почти наполовина. Две чаши чай всеки ден могат да намалят вероятността от хипертония с 65 процента, уверява д-р Брюер.

Един от съветите на лекаря е, че периодично трябва да замествате традиционната си чаша кафе с чай. Зеленият чай има по-изразен ефект от черния чай, но и от двете напитки имат полза.

Тези, които пият до четири чаши на ден, намаляват наполовина риска от страдане от инфаркт в сравнение с останалите. Вероятността от инсулт при хора, които пият поне пет чаши зелен чай на ден, се намалява наполовина.

Друг начин да понижите налягането си е да използвате сок от нар. Напитката съдържа калий и други хранителни вещества, които са полезни за сърцето и кръвоносните съдове и има мощна антиоксидантна активност.