Органично вещество в кората на ябълката не само защитава нервните клетки от увреждане, но им помага и да се възстановят, сочи проучване на американски невролози от университета Томас Джеферсън, резултатите от което са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Става дума за урсолова киселина - органично съединение, присъстващо в корите на ябълките и крушите, както и в горски плодове (червени боровинки, клюква, морски зърнастец, черни боровинки и някои други), и в ядливи растения (босилек, розмарин, мента, риган, лавандула и мащерка). Предишни изследвания показват, че това вещество има мощен противовъзпалителен ефект, както и други свойства, полезни за човешкото тяло.

Изследователите тествали урсолова киселина при мишки с множествена склероза, хронично автоимунно заболяване, което засяга миелиновата обвивка на нервните влакна в главния и гръбначния мозък. Съществуващите методи на лечение могат да спрат прогресирането на заболяването в ранен стадий, в остра фаза, но са безсилни, когато процесът на увреждане на тъканите на централната нервна система е отишъл твърде далеч и е станал хроничен.

Именно тази хронична форма на множествена склероза се възпроизвежда по миши модел - болестта при животни се развива бавно и когато достигне напреднал стадий, учените започнали да им дават урсолова киселина. Мишките получили добавката за 60 дни и към двадесетия ден от терапията започнали забележимо да се подобряват. До края на лечението тези животни, които първоначално са били парализирани, възвръщали способността си да се движат самостоятелно.

Проучване на действието на урсоловата киселина на клетъчно ниво показало, че това естествено съединение потиска активността на имунните клетки, които влияят на миелиновите обвивки на нервните влакна. Освен това, урсоловата киселина, както се оказва, има уникалната способност да активира процеса на съзряване на стволовите клетки в нови олигодендроцити - клетки, които образуват миелиновата обвивка на нервните влакна и умират в резултат на атака на имунните клетки. Благодарение на този процес на възстановяване състоянието на мишките се подобри по време на експеримента, обясняват учените.

Въпреки толкова обещаващите резултати, преди да продължат с клиничните изпитвания, учените планират да определят безопасната доза урсолова киселина, тъй като въпреки че това вещество е част от хранителните добавки, високите му дози могат да бъдат токсични.