Нов тип радиоимунотерапия разработиха американски учени от Мемориалния онкологичен център  „Слоун Кетъринг“ към Масачузетския технологичен институт в Ню Йорк. Методът представлява комбинация между имунотерапия и лъчева терапия. Имунотерапията е революционен метод, който скоро ще може да замени химиотерапията, коментират учените.

За радиоимунотерапията се създава моноклонално антитяло, което е способно да разпознава раковите клетки и се прикрепя към повърхността им. Освен това се използва радиоактивен индикатор, благодарение на който туморът получава висока доза облъчване. До момента било сложно необходимата доза да бъде изчислена. Но екипът учени успели да постигнат това. Новият метод – за разлика от химиотерапията и лъчетерапията, не е опасен за здравите клетки.

Учените провели експеримент с 10 мишки с рак на червата. Мишената бил антигенът GPA33, помагащ на тумора да расте. С помощта на новия метод специалистите успели излекуват всички гризачи.

Ракът на червата е една от най-разпространените форми на коварната болест. Само 11% от пациентите в късен стадий на рак на червата успяват да преживеят 5 години. Учените смятат, че новият метод може да бъде ефективен и при други видове рак. За да са сигурни обаче, трябва да продължат изследванията си.

Малко преди тяхното изследване шотландски учени от Абърдийнския университет открили, че продуктите, богати на мастни киселини омега-3 повишават шанса на болните от колоректален рак да оцелеят. Омега-3 в големи количества се съдържа в сьомгата, орехите и семената на чията. Според учените омега-3 мастната киселина предотвратява разпространението на рака.