В основата на зимната депресия е неправилната психологична нагласа. Такъв е изводът психоложката на Кари Лейбовиц, която смята, че трябва просто да променим вътрешната си настройка към зимата и ще започнем да възприемаме позитивно този сезон и всичко неприятно, свързано с него – виелици, студ, недостатъчно слънчева светлина и така нататък.

Лейбовиц проучила как понасят зимните условия жителите на най-студените райони на планетата, където зимата е най-продължителна. Затова се отправила към норвежкия град Тромсьо, разположен на 400 километра от Полярния кръг. Всяка зима в продължение на два месеца там е полярна нощ, когато слънцето въобще не се показва от хоризонта. Независимо от суровите условия, честотата на сезонното афективно разстройство сред жителите на Тромсьо не е никак висока, както би могло да се очаква.

Лейбовиц прекарала в Тромсьо 10 месеца, изучавайки как местните се справят с дългата и мрачна зима и стигнала до извода, че в основата на тяхното психично благополучие лежи позитивната нагласа. Повечето живеещи на входа на Полярния кръг се радват на настъпването на зимата и свързаните с нея неща – началото на ски сезона, общуването с приятели по пистите и уютът в дома.

Анкетата на Лейбовиц, чиито резултати са публикувани в статията ѝ в The Daily Mail показва, че емоциите полярните хора са белег за висша степен на удовлетвореност от живота, прекрасното настроение и стремеж към личностен растеж - по-силни, отколкото при хората, които не обичат зимата.

Дори и в най-неблагоприятното време трябва да се обличаме топло и да излизаме навън. Това ще ни помогне да усетим, че зимата не е в състояние да ни ограничава. Норвежката поговорка „няма лошо време, има лошо облекло“ показва вродената увереност в това, че физическата активност е неотменна част от щастливия живот и в частност от щастливата зима, пише Лейбовиц.