Неизвестна досега връзка между приемането на лекарства за киселини и влошаването на алергиите, откриха австрийски учени от Медицинския университет във Виена.

Учените установили, че хората, приемащи антиациди, са два пъти по-склонни да приемат и хапчета срещу алергия. В напреднала възраст - след 60 години - нуждата от такива лекарства се увеличавала още повече.

Ерика Йенсен-Яролим от университетския изследователски екип обяснява, че дългосрочното лечение на киселини също увеличава риска от развитие на алергии.

Говорейки за възможния механизъм на развитие на такава зависимост, изследователите обясниха, че нормалната кисела среда в стомаха помага да се унищожат протеините, съдържащи се в храната, които могат да провокират алергии. Приемането на лекарства против киселини прави pH по-малко киселинно и следователно не всички алергени, присъстващи в храната, се унищожават.

Лекарите препоръчват на страдащите от алергия да намалят дозата на лекарствата против киселини, ако те не могат да бъдат напълно изоставени.