Дори и само веднъж в живота си да получите слънчево изгаряне, то ще повиши вероятността от рак на кожата, твърдят американски учени. За подобна опасност днес знаят повечето хора, които за разлика от поколението на своите родители, вече не се стремят така усилено съм „бронзов загар“.

Спазването на обикновените мерки за профилактика обаче, не са достатъчни, твърдят учени от медицинската компания Harris Health System в Хюстън, според които дори пребиваването със защитни средства на улицата през лятото може да бъде опасно за хората, които редовно приемат някои видове лекарствени средства.

Приемът на тези лекарства може да повиши чувствителността на кожата към действието на ултравиолетовите лъчи. В медицината подобно явление се нарича „фотосенсибилизация“.

Сред такива потенциално опасни лекарства има и препарати, които се отпускат в аптеките без рецепта, предупреждават в специално прессъобщение специалистите от Harris Health System.

Най-честа причина за фотосенсибилизация са антидепресантите и антибиотиците от класа на тетрациклините.

Слънчево изгаряне след недълго пребиваване на слънце обаче могат да получат и пациентите, които приемат лекарства като:

Статини;

Противовирусни препарати;

5-флуороурацил (противораково средство);

Орални контрацептиви;

Ибупрофен;

Напроксен.

Лекарите обикновено предупреждават пациентите си за опасностите от фотосенсибилизация при назначаването на такива лекарства, а в листовката за пациенти се съдържа предупреждение за предпазване от такива странични ефекти.

Хората, приемащи препарати, които могат да предизвикат фотосенсибилизация обаче, трябва през лятото да избягват стоене на открито между 10 и 15 часа. Освен това при излизане на улицата е добре да носят блузи или ризи с дълги ръкави, слънчеви очила и шапка.