Честите обезболяващи средства като нурофен или парацетамол причиняват повече вреда, отколкото полза при лечението на хронична болка. Това изявление направиха експерти от Британския национален институт за здраве и медицинско развитие. Според тях има „недостатъчни доказателства“, че както обезболяващите без рецепта като аспирин, така и мощните опиоиди като морфин са ефективни за лечение на хронична болка. Но е известно, че тези лекарства са вредни, включително физиологичната зависимост.

В същото време официалните препоръки в Англия казват, че приемът на парацетамол е безопасен дори за „много години“. Сега, вместо да приемат хапчета, експертите съветват жертвите на хронична болка да практикуват физическа активност, психотерапия и акупунктура, а в някои случаи дори да приемат антидепресанти.

Първичната хронична болка е болката, която може да се появи сама по себе си или да е резултат от други патологии. Болката обикновено се нарича хронична, когато продължава от три до шест месеца или повече. Много е трудно да се лекува и причинява значителен емоционален стрес и физиологични смущения. До една трета от цялото население на нашата планета може да страда от хронична болка в един или друг момент. Половината от тях са депресирани, а две трети от пациентите с болка не могат да работят нормално, пише The Daily Mail.