След обстойно проучване на това кои лекарства са с най-добър лечебен ефект, международна група учени открили и… кои лекарства не лекуват въобще. Вижте ги и вие!

Арбидол“ е първият в списъка препарат, чието предназначение е да бори вирусни заболявания и най-вече грип. Учените обаче не успели да докажат ефективността на лекарството по никакъв начин.

Втори в списъка е „Есенциале“. С добавката „форте“ или „макс“ той се предписва на хората за защита на черния дроб. Изследванията обаче показали, че лекарството много често провокира възпаление и застой на жлъчката.

Съмнения предизвикали и „Хилак форте“ и „ Бифиформ“. Заради това, че тези препарати се пакетират, 99% от съдържащите се в тях полезни микроорганизми загиват.

Известният на много „Мезим форте“ и останалите му „събратя“, съдържащи панкреатин било доказано, че не могат да са полезни в лечение на диабет или панкреатит.

При тестването били открити и доста опасни лекарства, които могат да предизвикат зависимост. Един от тях е „Корвалолът“. Лекарството може да провокира когнитивни и неврологични нарушения, както и сексуална дисфункция.

За най-безопасен, но в същото време и напълно безполезен учените обявяват препарата „Хеделикс“, в чиято основа лежат неефективни екстракти от бръшлянови листа.