Най-напред запомнете, че не бива да стигате до острото усещане за глад, предупреждават американски гастроентеролози, цитирани от  Zee News

Ако гладът все пак ви застигне, трябва на първо място да се въздържате от домати, съветват те. Високото ниво на танинова киселина в доматите може да повиши стомашната киселинност. И още – заради високото съдържание на витамин С в тях е възможно усилено производство на стомашни сокове, а резултатът от това са киселини и проблеми с храносмилането. Което в краен случай може да завърши с язва.

Пиенето на газирани напитки въобще не е добър избор за гладния човек. Те съдържат много захар, която провокира издуване на корема и забавя метаболизма. Захарта попада в кръвотока веднага, разширява кръвоносните съдове, което за известно време понижава сърдечната честота и смъква кръвното.

Зелените зеленчуци са изключително полезни, но не и на празен стомах! Концентрацията на аминокиселини в тях е голяма и това води до киселини и болки в стомаха.

Айранът, който е чест избор за закуска, съдържа бактерии, които могат да унищожат полезните бактерии в стомаха. А повишената киселинност предизвиква подуване.

И, естествено, на гладен стомах не бива да посягате към остра и пикантна храна. Лютите чушки например, са много опасни, защото уврежда стомашната стена, повишава киселинността, предизвиквайки силно раздразнение и заплашва с язва.