Ревматоидният артрит е труден за лечение. Много хора страдат от непрекъсната болка в ставите, скованост, ограничаване на обхвата на движение. Медикаментите не решават проблема напълно и причиняват неприятни странични ефекти. Куркуминът - активна съставка в куркумата, е отлично естествено лекарство, което облекчава ревматоидния артрит.

Причината куркумата да се използва при лечението на толкова много заболявания са нейните противовъзпалителни свойства, а възпалението е в основата на ревматоидния артрит. Това е автоимунно заболяване, т.е. имунната система на организма погрешно атакува собствената си здрава тъкан в ставите, което води до възпаление, което ги уврежда.

Изследване на ревматоидния артрит

Систематичен преглед, проведен през 2016 г., показал, че консумацията на 1000 mg куркумин за 8-12 седмици намалява болката и възпалението, свързани с ревматоидния артрит.

Друго проучване, включващо 36 пациенти с ревматоиден артрит, които са приемали биодостъпния тип куркума в продължение на 90 дни, установило, че съединението причинява значително възпаление и болка в сравнение с плацебо групата.

Бионаличност на куркумата

Важно е да се отбележи, че куркумата има ниска бионаличност. Това означава, че тя се усвоява слабо и не се използва от организма. Можете да коригирате този недостатък, като я смесите с малко количество черен пипер, който съдържа съединението пиперин, повишаващо усвояването на куркумина от организма.

Ако приемате добавки с куркума срещу ревматоиден артрит, тогава изберете тези с бележка, която показва висока бионаличност, съветват експертите.