Изследванията показват, че по-голямата продължителност на живота може да има много общо със здравословното хранене. Като правило здравословната, балансирана диета трябва да се състои от поне пет порции от различни плодове и зеленчуци всеки ден. Също така е силно препоръчително да спортувате достатъчно (поне 150 минути физическа активност на седмица). А през студения сезон е важно и включването на допълнителни затоплящи напитки в диетата.

В този ред на препоръки специалистите по хранене съветват да включите в диетата си и куркума лате, отбелязва Express. Тази напитка има противовъзпалителни и противоракови свойства. Известно е, че напитката с куркума е популярна сред жителите на Окинава, сред които има много дълголетници.

Куркумата преди е била свързана с намален риск от сърдечно-съдови аномалии, рак и диабет тип 2. Наскоро американски изследователи анализираха екстракта от куркума и неговото активно съединение, куркумин. Те се интересуваи от ефекта на подправката върху черния дроб и възможността за възстановяване на този орган в случай на вече настъпили увреждания.

Резултатите от анализа показали, че куркуминът защитава черния дроб чрез намаляване на оксидативния стрес и инхибиране на окисляването на липидите. Плюс това, куркуминът подобрява производството на жлъчка, като същевременно предпазва чернодробните клетки от увреждане от химикали, свързани с жлъчката, добавят експертите.