Лукът и чесънът са уникални продукти, които притежават силата да защитят организма от рак. В това са убедени френските учени, според които ненапразно древните хора активно са употребявали тези два сорта от зеленчука.

Позитивният ефект от лука, в това число и от лука шалот или влашки лук, чесъна и кромида се свързват основно с техните противовъзпалителни свойства. В миналогодишно изследване, отнасящо се за лука се доказало, че червеният кромид лук има уникален състав.

Учените били заинтересувани от вещество от класа на антоцианите, отговарящо за характерния цвят на този сорт лук. И установили, че това вещество затормозява разпространението на туморите. Червения лук съдържа още флавоноида кверцетин, понижаващ размера на тумора. Противораковият ефект като цяло се постига за сметка на това, че лукът активира биологичните пътища , заставящи раковите клетки да се самоунищожават. Създава се крайно неприятна за тумора среда, нарушават се връзките между раковите клетки, което води към потискане на заболяването.

Известно е, че учените обработвали клетките а рака на червата с кварцетин, който получавали от пет типа лук. Най-ефективен бил тъкмо червеният, макар че на рака въздействал всеки друг вид лук.