Криотерапията представлява лечение със студ. Методиката е разработена в Япония и най-напред се практикува в Страната на изгряващото слънце. В Европа криотерапията се знае от две десетилетия. Докато в Щатите криосалони се появиха едва преди две години и оттогава популярността на криотерапията расте лавинообразно. Какво представлява тя?

По време на процедурите човешкото тяло се охлажда с газ в продължение на три минути. Температурата може да се колебае между минус 130 до минус 150 градуса по Целзий.

Такова кратковременно въздействие със студ не предизвиква замръзване и стрес. То обаче обогатява кръвта с кислород и хранителни вещества, обясняват специалистите.

Практиката е доказала, че този метод помага за обновяване на клетките в организма, извежда токсините от тялото и влияе благотворно на всички вътрешни органи.

Криотерапията се предписва за профилактика на заболявания и рехабилитация след боледуване или травми.

Козметолозите обаче, също са забелязали положителното въздействие на криотерапията и сега все по-често я включват в практиката си.

Въпреки че криотерапията е разработена за смъкване на възпалението и болката, с времето установихме, че тя помага и при депресии и нарушения на съня, казва Йоанна Фрибън, директор на салон KryoLife.

Красотата също е един от страничните ефекти от криотерапията, но пък много резултатен. След процедура кожата просто свети, благодарение на противовъзпалителното въздействие, уверява тя.

И още един ефект, който не е за пренебрегване – процедурата помага за редуциране на теглото при хора със затлъстяване!

Големи привърженици на криотерапията са знаменитости като олимпийският шампион Юсеин Болт, футболистът Кристиано Роналдо и кинозвездата Даниел Крейг.

Три съпругите на баскетболистите от Фокс спорт в Охайо решили да опитат що за чудо е криотерапията, по която луднали мъжете от отбора, съобщава сайтът http://www.cleveland.com/. След това побързали да споделят преживяното в мрежата.

Най-уязвими са челото, пръстите на ръцете и краката, разказват дамите. Затова преди да влезнат в камерата, жените слагат ръкавици, обуват меки чорапи и вълнени пантофи, за да не премръзнат, а на лицата поставят хирургична маска. Тялото е облечено в тениска и шорти.

За разлика от тях, мъжете са голи до кръста.

В камерата се влиза поетапно. Първо влизат за 30 секунди в едната камера, където температурата е минус 60 градуса по Целзий, а после в основната камера, където минусовите температури достигат до 130 градуса по Целзий. В нея дамите престояли 2 минути, като през цялото време крещели от студ!

Камерата е с прозорец, вътре има и микрофон, така че през цялото време обслужващите ни виждаха и чуваха, а на нас съобщаваха колко секунди остават до края на процедурата, пишат госпожите.

Въпреки това останали до края на процедурата. А когато накрая измерили температурата на телата им, се оказало че след излизане и за трите тя варирала около 15 градуса по Целзий!

Последвала сериозна загрявка, за да може постепенно да се възвърне нормалната телесна температура.

Препоръката на специалистите е тази процедура да се прави 4-5 пъти месечно.

Спортистите, които са го правили преди сезона, са се чувствали прекрасно.

За едномесечен курс най-евтината цена е 250 долара.