Инсултът е едно от най-коварните заболявания, опасността от което се крие в неговата внезапност. Той може да порази човек навсякъде - в магазина, на улицата, в обществената тоалетна, в трамвая или на волана на автомобила.

Човек внезапно пада и околните често приемат това като резултат от пиянство. Малко хора допускат най-лошото и викат линейка. Но в този момент всяка секунда е важна за спасяването на човешкия живот.

Предвиждането на инсулта е почти невъзможно. Въпреки че тялото ни дава определени знаци, с които предупреждава за опасността. Инсултът засяга най-вече по-възрастните хора, но напоследък има случаи на поражения и при млади на възраст под четиридесет години.

Какво е инсулт?

Инсултът е частична или пълна парализа, като в екстремни случаи той може да е фатален. Възможно ли е да го избегнем и на какви признаци, идващи от тялото, трябва да обърнем внимание?

Преди всичко трябва да знаете, че има два вида инсулти - хеморагичен и исхемичен.

Исхемичните инсулти са резултат от запушване на артериите, което води до намаляване на притока на кръв към мозъка и е най-често срещаният тип.

Хеморагичен инсулт се причинява от кървене и кръвни съсиреци в мозъка (вероятно поради предишно увреждане на главата).

Чести симптоми, предвестници на инсулта

Организмът дава предупредителни сигнали за предстоящото заболяване от две до три седмици или дори месец преди то да се случи. Обърнете внимание на тези знаци, защото те могат да спасят вашето здраве и дори живот:

  • ако изведнъж развиете постоянни хълцания;
  • ако тялото ви усеща невероятна слабост;
  • ако имате главоболие, което приемате за мигрена;
  • ако дишането ви става непостоянно.

Това са първите предупредителни знаци за наближаващия инсулт. Те могат да бъдат придружени от

  • нарушено зрение в едното или и двете очи;
  • високо кръвно налягане;
  • силна болка в рамото;
  • скованост и краткотрайна парализа на крайниците.

Възможно ли е да се избегне инсулта?

Първото нещо, което трябва да направите при „сигнализация“ е да се консултирате със специалист, който веднага ще ви напомни за най-вредните навици, които могат да доведат до инсулт. Такива са пушенето и прекомерното пиене.

В допълнение, специалистът ще препоръча веднага да започнете диета, защото кръвообращението в тялото зависи от храненето. Това означава, че ще трябва да забравите за бързото хранене, което повишава нивото на холестерола в съдовете и може дори да доведе до диабет.

Намалете консумацията на червено месо до минимум и яжте плодове и зеленчуци колкото е възможно повече. Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце и всяко заболяване може да бъде предотвратено чрез спазване на съветите на специалиста и водене на правилен начин на живот.