Кратките тренировки са равностойни на продължителните, твърдят шотландските учени от Университета в Глазгоу, според които 15-минутните интензивни тренировъчни сесии седмично подобряват чувствителността към инсулин. Това сочат резултати от изследването им, публикувани в списание Experimental Physiology.

Предшестващи изследвания доказали, че серия от 45-минутни интензивни тренировки с натоварване и с множество подходи към всяко упражнение могат да повишат чувствителността на тъканите към инсулин, както и да увеличат обема на мускулите и тяхната сила. Понижената чувствителност на тъканите към инсулина, както е известно, е един от предвестниците на диабет тип 2 и често се наблюдава при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Шотландските учени се заели да проверят дали ефектът от кратките, но по-интензивни тренировки, е също положителен.

В шестседмичният им експеримент участвали десет сравнително здрави млади мъже с наднормено тегло – индексът на телесната им маса се колебаел между 25 и 30. Всички те тренирали по три пъти седмично, като част от участниците тренирали интензивно по 15 минути дневно, а останалите – по 45 минути.

Всяка 15-минутна сесия включвала набор от девет стандартни упражнения с натоварване, като преса за крака и транировки за бицепса, но изпълнявани максимално бързо до пълно изтощаване. Докато 45-минутната тренировка била също така много интензивна, но с по-слабо натоварване. Преди шестседмичната тренировъчна програма и след нея участниците преминали тестове за чувствителност на тъканите към инсулин, обем на мускулната маса и мускулната сила.

В резултат на този режим тренировките за чувствителност към инсулина и в двете групи – независимо от продължителността на сесиите, се увеличила с 16%, като в същия размер се повишили и обемът и силата на мускулите. Тоест по-кратките тренировки се оказали не по-малко ефективни от продължителните.

Учените планират по-мащабно изследване, което да потвърди данните. Искаме да изясним възможно ли е хората да постигнат този положителен ефект изпълнявайки упражненията и в домашни условия, без специално оборудване, коментира ръководителят на екипа Стюарт Грей.