Прекаралите коронавирусна инфекция трябва да отложат интензивните спортни тренировки, за да не получат усложнения, предупреждава руският имунолог Иля Кукин, визирайки най-вече младите хора.

Според д-р Кукин една от сериозните грешки е опитът на фитнес ентусиастите да върнат показателите, които са имали преди заболяването. В резултат на това много хора претоварват телата си.

След вируса вашият имунитет е все още слаб и тялото ви все още не е в състояние да приеме такива натоварвания. Да, много от преболедувалите искат отново да се почувстват в добра спортна форма и, разбира се, започват да полагат всички усилия, за да покажат същите резултати, които са имали преди инфекцията. Това е една от най-големите грешки, казва имунологът и обяснява защо.

По време на заболяването здравите клетки консумират повишено количество енергия, поради което при тежки физически натоварвания тялото може да няма достатъчно енергийни резерви.

В хода на възпалителната реакция се образуват специални вещества, които се опитват да изолират процеса с всички възможни сили. Това се проявява с подуване на тъканите - например може да не забележите, но носът ви ще диша по-зле. Всичко това са само предразполагащи фактори за получаване на следвирусни усложнения, казва лекарят.

Кукин посъветва болните да не натоварват тялото веднага след инфекцията, а да достигнат пика на физическа активност постепенно.