Нощта в неделя срещу понеделник е наречена най-безсънната нощ, защото хората най-трудно заспиват пред началото на новата работна или учебна седмица, а сънят им е неспокоен и с прекъсвания.

От това се оплакват 23% от участниците в онлайн анкета на сайта Calm.com, цитирани от The Daily Mail. В анкетата участвали 4279 американци и британци, за които втора по трудности със съня се оказала нощта на понеделник срещу вторник. Осем процента от анкетираните имали проблеми със заспиването именно в началото на работната седмица.

А най-добре, според участниците, се спяло в нощта на четвъртък срещу петък, когато работната седмица върви към края си. Само 2% от анкетираните се оплакали от лош сън през въпросната нощ.

През уикенда се нарушава привичния режим на сън и именно това обстоятелство е основна причина за лошия сън между неделята и понеделника, коментира американският експерт Стиф Орма. Много от нас в петък и събота си лягат късно и, съответно, необикновено късно се събуждат на следващия ден. Затова когато си лягаме в неделя вечерта, ние просто не изпитваме умора. В такова състояние хората не могат веднага да заспят и започват да мислят защо сънят им не идва, което още повече задълбочава ситуацията, пояснява Орма.

Друга причина за лошия сън в неделната нощ е алкохолът, тъй като през почивните дни човек си позволява да пийне повечко от обичайното. За неделното безсъние може да допринесе и безпокойството по повод предстоящата работна седмица. А що се отнася до нощта в четвъртъка срещу петък - по това време всичко влиза в ритъм и затова проблемите със съня изчезват.