Каква трябва да е вечерята, за да имате здрав сън? На този въпрос се опитали да отговорят новозеландски учени от Университета Отаго, според които качеството на съня зависи от продуктите, които ядем на вечеря.

За да спим добре и сутринта да се събудим бодри, трябва според експертите, във вечерята да присъстват следните продукти:

Сьомга. Тази риба съдържа полезни мазнини, като докозахексаноева киселина. Това е полиненаситена мастна киселина, която повишава нивото на мелатонина – хормона, отговарящ за качеството на съня.

Фасул. Колкото и да ви е странно, новозеландците съветват на вечеря да сервирате бобови храни, които снабдяват организма с необходимите витамини от група В, сред които В6, В12 и фолиева киселина. Тези полезни вещества нормализират съня и помагат за изработването на серотонин – хормонът на отпускането и на щастието. Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в мозъка и в стомашно-чревния тракт и е вещество с изключително важна роля за регулирането на процесите на съня, дишането и сърдечния ритъм. Нещо повече, доказано е научно, че приемането на витамини от група В помага на хората, страдащи от безсъние. С малката подробност все пак, че бобовите възбуждат обилна секреция и се славят с груби влакнини, дразнещи стомашната стена.

Нискокалорично кисело мляко. Този млечен продукт е отличен източник на калций и магнезий – два минерала, чието нормално съдържание в организма помага за бързото заспиване. Докато недостигът на калций и магнезий в организма може да доведе до появата на мускулни крампи, раздразнителност и безсъние.

Спанак. Богатият на желязо спанак защитава човешкия организъм от поява на синдрома на „уморените крака“.

Учените предупреждават обаче, че всички тези продукти не бива да се включват в една вечеря, а да се ядат подред през седмицата.