Знаем, че в нашето тяло има два вида мастни тъкани – бяла и кафява. Първият вид е ясен: той се натрупва в резултат на прекомерния прием на калории. По-интересно е положението с кафявата мастна тъкан. Нейната основна функция е да генерира телесна топлина чрез изгаряне на същите тези калории.

До неотдавна се смяташе, че кафявата мастна тъкан се локализира при хората предимно в областта на шията, като при индивидите с нисък индекс на телесна маса тя е в по-големи количества, отколкото при пълните.

Проучване на британски учени от Университета в Нотингам доказа, че консумацията на кофеин може да стимулира активността на кафявата мастна тъкан. Използвайки термовизионна технология, учените последователно оценявали как се променя способността на кафявата мастна тъкан да произвежда топлина при доброволци след доза кофеин, еквивалентна на чаша кафе. Оказало се, че кофеинът значително засилва тази функция. Повишението в активността на кафявата мастна тъкан е пряко свързано с подобрената регулация на нивата на кръвната захар и изгарянето на допълнителни калории.

Напитките и хранителните добавки на основата на кофеин могат да бъдат от ключово значение за борбата със затлъстяването и диабета, е заключението на експертите.