Пациентите с коронавирус и хипертония имат повишен риск от опасни усложнения, заяви водещ китайски лекар по реанимация, като уточни, че лекарствата и упражненията намаляват тази опасност.

Проучването установило, че приблизително 6% от пациентите предимно над 60 с високо кръвно налягане умират от новия вирус. Само в Съединените щати 80 милиона души са диагностицирани с хипертония и сега е ясно, че тя е утежняващ фактор при коронавирусната инфекция. Изключително важно е обаче да приемате лекарства за високо кръвно налягане, предписани от вашия лекар навреме. Освен тях важна роля играе физическата активност, която укрепва сърдечните мускули.

Първото проучване от този вид показва, че пациентите с хронични заболявания имат по-висока смъртност от коронавирус, отколкото здравите хора. При сърдечно-съдови заболявания тя е 10,5%, при диабет - 7,3%, при ХОББ - 6,3%, при хипертония - 6%, при рак - 5,6%.

Ново проучване изследвало 170 възрастни пациенти, починали в китайския град Ухан. От тях около 50% са имали хипертония. Констатациите от работата са коментирани в интервю за Bloomberg от ръководителя на отделението за интензивно лечение в болницата на Peking Union Medical College д-р Дю Бин.

Бин казва, че макар науката да не е обяснила точно увеличената смъртност сред пациентите с хипертония, има предположение, че високото кръвно налягане причинява тежък дистрес (състояние, което възниква, когато тялото не е в състояние да се адаптира към новите условия) при пациенти с коронавирус, което увеличава вероятността от фатален изход. В същото време лекарят подчертава, че контролирането на кръвното налягане с лекарства намалява тази опасност. Ето защо е толкова важно да приемате редовно предписаните лекарства за кръвно. По-добре е да се запасите с тях за в бъдеще в случай на прекъсвания или необходимост от карантина у дома, съветва специалистът.