Не е тайна, че родителите са готови да използват какви ли не хитрости, за да повишат успеваемостта на децата си. Според последните изследвания на японски експерти, много добър позитивният ефект върху интелектуално развитие и академични показатели малките произвеждат и заниманията с конна езда, съобщава The Daily Mail.

Симпатическата нервна система се активира по време на заниманията с езда и това подобрява когнитивните показатели, уверяват учените. Експериментът им показал, че след тренировки по езда децата се справят по-добре с тестовете за реакция и с поведенческите задачи. Единствено математическите тестове се подобрили по-слабо.

Учените проследили реакцията на детския организъм към движенията на самите животни. И установили, че вибрациите от движенията на конете, предавани чрез седлото, активират части от мозъка, отговарящи за обучението и паметта, като се наблюдавало съчетание на двигателната и сензорна стимулация. А като резултат това водило до значително подобряване на успеваемостта.