Контактни лещи, които ще проверяват кръвната захар и ще доставят лекарства директно в очите на хора с диабет тип 2, характеризиращ се с ретинопатия, разработиха южнокорейски учени.

След тестване на зайци учените установили, че лещите се справят чудесно и с две задачи да коригират зрението и да засичат нивото на кръвната захар. В момента вече има лещи, които помагат да се определи очното налягане през нощта.

Сред различните носими устройства, интелигентните контактни лещи са особено обещаващи за здравната индустрия, казва старши авторът на научните изследвания Сей Кван Хан, професор от Университета за наука и технологии в Поханг.

Хан обаче подчертава, че изобретенията, които работят върху животни, не винаги са успешни при хората.

Интелигентната контактна леща съдържа ултра тънки, гъвкави електрически вериги и микроконтролер. В момента дебелината му е около 0,2 мм, но изследователите се надяват да го намалят.

Химикалите върху контактната леща се свързват с глюкозата и причиняват промяна в електрическия ток, пропорционална на количеството глюкоза. Според Хан електрическият ток се използва и за разтваряне на златни мембрани, които уплътняват резервоари за лекарства.