Благодарение на заниманията с конна езда състоянието на хората, прекарали инсулт, се подобрява значително, установили учени от Швеция и Австралия. Конната езда е полезна дори и за тези, които са прекарали инсулт преди 5 години, уверяват учените. Язденето влияе положително на равновесието, походката, силата на ръкостискане и когнитивните способности. Обяснението е в това, че ездата дава на човек усещането, което обикновено получава по време на ходене.

В изследването на учените участвали 123 шведи, прекарали инсулт отпреди 10 месеца до 5 години. Първата група от тях в продължение на три месеца се занимавали с конна езда по два пъти седмично, втората посещавали музикотерапия, а третата получавали стандартните медицински грижи, съобщава The Daily Mail.

Изследването показало, че средните показатели в тестовете за равновесие, походка, сила на ръкостискане и когнитивни способности при участниците от първата група се повишили с 10%, докато при участниците в третата група се повишили само с 0,5%. При 56% от доброволците от първата група положителният ефект се съхранявал за минимум половин година. При втората група средните показатели от тестовете се повишили с 5%, а при 43% от тях положителният ефект се съхранявал до половин година.