Съвкупността от поведенчески черти при психопатите е доста специфична, което ги прави необикновено трудни пациенти за психотерапевтите. Психопатът обикновено не изпитва страх и не обръща внимание на емоциите на другите.

Психопатите се характеризират с липсата на емоционалност, те са безмилостни, патологично склонни към лъжа, безсърдечни и равнодушни са към другите. Когато вършат престъпления, мозъкът им не възприема определена информация, като болката и страданието на другите хора, което предопределя антисоциалното им поведение, коментират специалисти от Йейлския университет.

В изследване, публикувано в списание Clinical Psychological Science обаче, се обяснява, че е напълно възможно за психопатите да се научат да се съобразяват с емоциите на другите в момент, когато вземат решение.

Йелските психолози и колегите им от Университета Уисконсин след съвместно изследване създали протокол за лечение, в което е необходимо да се играят компютърни игри. Целта на игрите била да обучават хора с психопатни наклонности да възприемат определени стимули. Психопатите, които участвали в изследването, се научили по този начин да разпознават множество важни „подсказки“ и демонстрирали подобрение в поведението и способностите да проявяват емоционални реакции.

Тези „терапевтични“ компютърни програми обаче, които са специално предназначени за лечение на невробиологични дисфункции, не могат да поправят всички правонарушители, предупреждават американските учени.