Това твърдят американски учени от Стандфордския университет, според които всяка компютърна томография е вредна за ДНК на пациента.

Учените анализирали кръвните образци на 67 души до и след като те са преминали CT ангиография. Този метод се използва от лекарите за получаване на подробно изображение на кръвоносните съдове на пациента. Учените направили и секвениране на генома на всички участници. Освен това за оценка степента на увреждане на ДНК те използвали метода на поточната цитометрия.

Според данните, публикувани в списание Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging, проведените CT ангиографии увеличават честотата на увреждане на ДНК. Учените фиксирали и повишена експресия на гените, отговарящи за „ремонта“ на клетките и за клетъчната смърт. Те пресметнали още, че при проведените СТ дозата на облъчване е със 120 пъти по-висока, отколкото при еднократното рентгеново изследване на рак на гърдата.

Вече знаем, че въздействието дори и на малките дози радиация при компютърна томография, е свързано с увреждане на клетките, коментира ръководителят на екипа Патрисия Нгуен. Засега не можем да кажем дали това повишава риска от развитие на заболявания като рак например, но получените резултати трябва да накарат лекарите да разгледат възможността да намаляване на дозата на облъчване, смята д-р Нгуен.