Колко цигари се равняват на бутилка вино, проучили британски учени от Университетската болница в Саутхемптън и Университета Бангор, за да сравнят какъв е рискът от пушенето и от алкохола за появата на онкологични заболявания.

Учените съпоставяли различните нива на потребление на алкохол с броя на изпушените цигари. Резултатите показали, че цигареният еквивалент на бутилка вино е пет цигари за мъжете и десет цигари за жените седмично, цитира Тереза Хейдс от изследователския екип. Данните сочат още, че три бутилки вино седмично са еквивалентни на изпушването на осем цигари от мъжете и 23 цигари от жените.

Дори и минималното количество алкохол повишава риска от поява на онкологични заболявания, подчертават учените. Вероятността от поява на рак при мъжа непушач заради бутилка вино седмично е 1%, а при жената непушач – 1,4%. Три бутилки повишават риска съответно с 1,9% и 3,6%.

Хейдс уточнява, че показателите са осреднени и могат да се променят при всеки отделен случай.

Изследването е основано на данни за заболеваемостта от рак сред жителите на Великобритания, съставени от Британската организация за онкологични изследвания Cancer Research UK. Учените разглеждали само случаи, когато заболяването е предизвикано от пристрастяването към алкохола или към цигарите.