Всеки се нуждае от достатъчно сън, за да се наспи добре. Но прекалено дългото спане е вредно, тъй като този, който спи повече от осем часа в денонощие, е заплашен от по-голям риск да получи инсулт, твърдят британски учени.

Прекалено дългия сън е враг на здравето

Това сочат резултати от изследване сред хора, които спят по-дълго от 8 часа в денонощието. При тях рискът от инфаркт е повишен с цели 46% в сравнение с тези, които спят само шест-седем часа в денонощието. Учените обаче и до днес не са уверени дали прекалено дългият сън е причина, следствие или е един от ранните симптоми за нарушение на работата на главния мозък.

В повечето изследвания досега имаше предположения за наличието на връзка между продължителността на съня и риска от инсулт, казва Айе Ланг от Кембриджкия университет. В неговото изследване за пръв път е проучено как продължителността на съня влияе върху риска от инсулт.

Ланг обаче предупреждава хората да не се опитват да спят по-малко. Защото само здравословният сън в достатъчно количество е важен за здравето на целия организъм.

С какво заплашва прекаленото спане?

В изследването на Ланг и екипа му участвали 9700 мъже и жени на средна възраст 62 години. Всички те съобщавали на учените за продължителността на съня си, както и колко леко заспиват и добре ли се наспиват. Наблюдението върху участниците продължило десет години, по време на които учените регистрирали всички случаи на инсулт.

Около 70% от участниците съобщили, че спят средно между 6 и 8 часа в денонощие, а 10% заявили, че спят повече от 8 часа. За целия период на наблюдението 346 души получили инсулт. Тези, които спели по повече от 8 часа, били с 46% по-голям риск от инсулт от другите, които спели между 6 и 8 часа. А при хората, които спели по-малко от 6 часа, този риск също бил повишен, но само с 18%.

Промени към по-лошо

При някои от участниците в изследването продължителността на съня се променила през периода на наблюдение. Тези, които преди спели по 6 часа, след няколко години започнали да спят повече от 8 часа и вече имали най-висок риск от инсулт – с 4 пъти повече от другите, които спели между 6 и 8 часа.

Учените смятат, че прекалено дългият сън е опасен симптом. Най-голяма тревога обаче предизвиква тъкмо промяната в продължителността на съня, която става след време.

На хората, които са започнали да спят повече от 8 часа, експертите препоръчват внимателно да следят начина си на живот. Така че ако сте познали себе си сред тях, започвайте да се придържате към правилния начин на хранене и не забравяте за редовното физическо натоварване, препоръчват учените в списание Neurology.