Четири яйца седмично са достатъчни да защитят човек от развитие на диабет втори тип, показало изследване на финландски учени от университета в Източна Финландия, според които този брой яйца могат да повишат двойно риска от поява на заболяването.

Диабет втори тип се появява като следствие от неправилното хранене, затлъстяване и нездравословен начин на живот. Колкото до кокошите яйца, учените започнали да изследват свойствата им още пред 80-те години на миналия век. Към работата им били привлечени 2300 доброволци на средна възраст. В продължение на 30 години учените следели за храненето и здравословното им състояние.

Диабет бил фиксиран при 430 от участниците. Но при тези, които изяждали по 4 яйца седмично, рискът от диабет се оказал с 37% по-нисък, отколкото при останалите, които изяждали само по 1 яйце. А при хората, които не ядели никакви яйца, рискът бил двойно по-висок.

Има изследвания, които – напротив, уверяват, че яйцата провокират появата на диабет. Според финландските учени обаче, причината не е в яйцата, а в други фактори, като изобилието на месо в менюто, пушенето и хиподинамията. А яйцата съдържат маса полезни микроелементи, които намаляват възпалението, често свързвано и с диабета, поясняват експертите.