Кокошите яйца ще станат основното лекарство от ново поколение, прогнозират шотландски учени от Единбургския университет. Те показали кокошки, чиито яйца съдържат два вида човешки белтъци, способни да противодействат на артрита и на някои видове ракови заболявания, предава ВВС. Първият белтък - IFNalpha2a – притежава противоракови свойства. Вторият белтък - макрофаг-CSF – усилва заздравяването на увредените тъкани.

В помощ на специалистите дошли и методите на генетична модификация – в ДНК на птиците те добавили човешки ген, отговарящ за производството на важните белтъци. В резултат кокошките започнали да снасят лечебни яйца, на основа на които могат да се получават лекарствени средства. При това въпросният метод за получаване на лекарства ще е със 100 пъти по-евтин от традиционните промишлени начини.

За разработването на пълноценен препарат и изваждането му на пазара ще отидат 20 години, казват експертите. Засега става дума само за използване на ресурсите в областта на ветеринарната медицина. Пример за това могат да са препаратите за стимулиране имунитета като алтернатива на антибиотиците и регенерация на вътрешните органи.