За това предупреждават датски учени от болницата към университета в Копенхаген и поясняват, че активното пиене на кола например, се излива в намаляване на сперматозоидите в еякулата с 30%, пише The Daily Mercury. Това показало изследването им върхеу 2554 мъже, които обикновено пиели диетични газирани напитки. Когато мъжете навършвали 18 години, била провеждана диспантеризация.

Количеството сперматозоиди при любителите на газирани напитки е прекалено малко – едва 35 милиона на милилитър, установили учените. За сравнение при тези, които пиели газирани в умерени количества, показателите били 56 милиона. Проблемите започвали, когато човек изпивал минимум литър кола дневно.

Проблемът не е в кофеина. Но кой точно компонент на напитката е опасен – учените засега не могат да посочат. Те подчертават, че активната употреба на газирани напитки сама по себе си свидетелства за нездравословен начин на живот. А точно той влияе негативно на качеството на спермата.

От друга страна учени от университета Николай Коперник твърдят, че сред хората със зависимост от колата се среща често и еректилна дисфункция. Подсладителят – царевичен сироп, в газираното уврежда кръвоносните съдове и нарушава притока на кръв към половите органи.