Ако човек играе редовно тенис, той може да удължи продължтелността на живота си почти с 10 години, съобщава The Daily Mail. Тенисът е по-добър от бягането, колоезденето или плуването, категорични са специалистите и обясняват, че тайната е в социалния аспект на спорта.

Това доказало изследване на международен екип учени сред 8600 души. Според изследването им тенесистите живеели средно с 9,7 години повече от  хората, които въобще не спортуват. Тези, които практикували бадминтон живеели с 6,2 години повече, а футболистите удължавали живота си с 5 години.

Докато спортовете, които не са свързани с екипност и общуване с други хора, не били толкова ефективни. Карането на колело например увеличавало продължителността на живота средно с 3,7 години, плуването – с 3,4 години, бягането – с 3,2 години.

Учените не знаят точно защо тенисът има толкова мощен ефект. Но смятат, че спортовете като тениса и екипните игри не само повишават честотата на сърцебиенето и натоварват тялото, но позволяват и да се поддържа връзка с хората. А социалният аспект е критично важен за дълголетието.