Тревожността и депресията се считат за най-често срещаните проблеми с психичното здраве, засягащи милиони хора. А днес, в условията на изолация и стрес при пандемията, тези чувства са обострени особено силно.

Чаят от розмарин може да помогне най-успешно.

Така смятат учените от Американския колеж по хранене. Няколко техни проучвания показали, че пиенето на чай от розмарин или вдишването на съставки от розмарин може да повиши настроението и паметта. Резултатите, публикува в списанието на колежа, показват, че розмариновият чай помага в борбата с проблеми като тревожност и депресия. Чаят има антидепресантен и успокояващ ефект, който е ефективен при психични разстройства.

Друго проучване установява, че 500 mg розмарин два пъти дневно в продължение на един месец намаляват тревожността, подобряват паметта и качеството на съня. Резултатите са публикувани в списание „Допълнителни терапии в клиничните практики“. Те показват, че розмаринът има много ползи за здравето, а редовната му употреба има положителен ефект не само върху психичното здраве, пише The Health Site.

Чаят от розмарин съдържа противовъзпалителни и антимикробни антиоксиданти, които предпазват от инфекция. Този чай помага за регулиране на нивата на кръвната захар, предпазва мозъка от стареене и невродегенеративни заболявания и пази зрението от свързани с възрастта очни заболявания като дегенерация на макулата. Чаят от розмарин насърчава здравословния чревен баланс, намалява възпалението, укрепва храносмилането, а екстрактът от розмарин също намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.