Всеки от нас би искал да ходи на работа като на празник. Има ли такива професии? Иима, казват британските учени от Университета в Есекс, които установиха кои професии се смятат за най-скучни и кои за най-вълнуващи.

Ако работите като финансист, можете да получите много добри пари, но самата професия явно ще бъде скучна, особено за хората, които не са напълно компетентни във финансовите въпроси. Това са резултатите от проучване, включващо повече от 500 души, преминали през 5 различни експеримента, свързани с кариера и хобита. Авторите на изследването искали да разберат кои професии се смятат за най-скучни и кои за най-вълнуващи.

Работата в областта на финансите е призната за безспорен лидер в списъка на най-скучните професии на нашата планета. Това са всякакви финансисти и икономисти, които са разположени на четири от 5-те реда в класацията на най-скучните професии. Освен това тези специалисти дори не били възприети като компетентни от участниците в експеримента, което силно изненадало авторите. Наистина счетоводителите могат да се считат за скучни, но те са професионалисти, които вършат огромно количество висококвалифицирана работа и е много странно, че изглеждат малко компетентни.

А кои са другите в петорката най-скучни професии са? Това са информационният анализатор, счетоводителят, данъчният или застрахователен работник, чистачът и банкерът. А в класацията на петте най-вълнуващи професии се подреждат художниците, учените, журналистите, лекарите и учителите.