Швеция, Дания и Австралия вече не са сред водещите страни в света за най-добър начин на живот, според годишната класация за индекса на щастие на планетата Happy Planet Index. Класацията се основава на нивото на „устойчивост на благосъстоянието“ на гражданите на жителите на всяка страна.

Швеция, Дания и Австралия, смятани за традиционно едни от най-добрите места за живеене, този път се оказали на 24-то, 32-ро и 105 място, докато в същото време Коста Рика се превърнала в абсолютен лидер за втора поредна година, изпреварвайки Мексико и Колумбия.

Съставителите на рейтинга се ориентират не на икономическата стабилност и техническия прогрес, а на удовлетвореността на хората от живота и еко обстановката. Колкото повече една или друга държава проявява старание в осигуряването на дълъг живот на своите граждани и стабилни условия за съществуването им, толкова по-големи са шансовете им да се окажат сред лидерите на рейтинга, съобщава The Telegraph.

Норвегия в случая отстъпила най-високото място сред европейските държави, заемайки 12-та позиция, Великобритания попаднала на 34-та, в същото време Щатите и Русия заели съответно 108-ма и 116-та позиции.

Богатите западни страни често се разглеждат като еталон на успешност, но не заемат високо място в международния Индекс на щастието. Няколко страни от Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион остават сред спечелилите, благодарение на високите показатели на продължителност на живота и минималното ниво на екологични проблеми.

Happy Planet Index е компас, който сочи на хората пътя към благополучието без вреди за Земята, подчертават съставителите на рейтинга. В списъка най-нещастните страни се оказали Република Чад, Туркменистан, Бурунди, Сиера Леоне, Хонконг, Латвия и Гвинея.